Iedere windturbine krijgt binnen een project een benaming, voor de turbines die deel uitmaken van het project Albertdok-Oost zijn dat de volgende: ADO02, ADO03, ADO04 en ADO05.

Paallengte
De fundering van de turbines ADO02, ADO03 en ADO04 (Enercon E-126) heeft telkens 42 palen. De fundering van de windturbine ADO05 (Enercon E-92) heeft 36 palen. De paallengte per turbine varieert tussen de 13,5 en de 17,5 meter.

Voor de technisch geïnteresseerden: Vanuit de windturbine wordt de belasting die boven ontstaat overgezet naar de fundering en dus ook naar de palen. De palen worden op trek en druk belast, daarom staan deze naar binnen of buiten. Afhankelijk van de windrichting zal een zijde meer op druk belast worden en de overliggende zijde meer op trek. Afhankelijk van de aard van de bodem moet er dieper of minder diep gegraven worden om genoeg wrijving of “kleef” te hebben binnen de ondergrondse lagen. Ook de steun van de voet van de paal speelt hier een rol. Dit is hoe de paal ‘vastzit’ in de grond.

Paaldikte
De paaldikte van de windturbines is 56 centimeter, uitgezonderd op ADO02 waar deze 51 centimeter is. Hier wordt gewerkt met langere schroefpalen. Deze oplossing vraagt op zijn beurt meer of diepere palen. Alle palen worden schuin in de grond aangebracht in groepjes van drie: de buitenste twee naar buiten en de middelste naar binnen. A D03 Heiwerken 01 A D03 Heiwerken 02 A D03 Heiwerken 03 A D03 Heiwerken 04

INVESTEER MEE IN EEN STUKJE ANTWERPSE TOEKOMST

Schrijf nu in en word aandeelhouder.