Windenergiebedrijf VLEEMO huldigde zijn nieuwe windpark aan het Antwerpse Albertdok feestelijk in. Als dank voor hun participatie in het project 'Wind voor "A"', nodigde VLEEMO zijn coöperanten uit om een kijkje te nemen in het hart van een turbine.

VLEEMO bouwt feestje met investeerders in 4 windmolens aan AlbertdokInhuldiging nieuw windmolenpark op Albertdok-Oost bij Zuidnatie - © Julie Desmet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groen en wit

Die bouwwerken zijn nu afgerond en dat werd op zondag 21 november feestelijk gevierd aan de voet van de laatst geplaatste windturbine in de reeks, de 'ADO-05', op de site van Zuidnatie in de Narvikstraat. "Bij de voorstelling van de kleuren van de windturbines – zijnde groen en wit – dacht ik: 'Ideaal. Het zijn de juiste kleuren die passen bij ons bedrijf'", grapt Stephanie Feys, managing director bij Zuidnatie

Positivisme 

Eregasten Vlaams minister-president Jan Jambon (tweede van rechts op foto), CEO van Port of Antwerp Jacques Vandermeiren (rechts), Antwerps schepen van leefmilieu en erediensten Tom Meeuws en Luk Lemmens, eerste gedeputeerde bij Provincie Antwerpen (uiterst links) mochten de startknoppen indrukken om de vier windturbines officieel in gang te zetten. 

Jambon: "De grootste windturbines zijn in de haven van Antwerpen en leveren een fantastische bijdrage aan de energietransitie." "Dankzij de haven en de ruimte die we hier hebben, zullen we onze klimaatambities halen", pikt Meeuws in. "We kunnen onze windmolencapaciteit perfect verdubbelen. In het klimaatdebat mag er wat meer geloof en positivisme zijn dat we de doelstellingen zullen halen. Dat heeft Wind voor "A" bewezen."

Wind voor "A"

Het windpark werd mee gefinancierd door geïnteresseerde particulieren via de coöperatieve vennootschap 'Wind voor “A”'. Het initiatief ontstond mee op vraag van inwoners van Antwerpen en omliggende gemeenten om te kunnen participeren in de energietransitie. Er kan tot 3.000 euro worden belegd. Intussen staat de teller op 1.384 coöperanten en is er al ruim 3,8 miljoen euro opgehaald.

De aandeelhouders werden getrakteerd op een lekker ontbijt en kregen een rondleiding in een windturbine. "De mensen hebben hier hun centjes ingestoken. We willen ze zo goed mogelijk betrekken zodat ze kunnen zien wat er met hun geld gebeurt", vertelt David Daggelinckx, general manager van VLEEMO. "We zijn van plan elk jaar minstens een evenement te organiseren. Je voelt dat de mensen geïnteresseerd zijn en van een leuke dag genieten."

Belegging

In 2020 kregen de coöperanten een rendement van 3% uitgekeerd. "Windenergie zal op langere termijn meer opbrengen dan zonne-energie, zeker nu de premies voor zonnepanelen zijn weggevallen", vertelt coöperant Marit Van Raemdonck. "Het zijn interessante tijden. Nu de energieprijzen de lucht zijn ingeschoten, moet er ook meer energie worden geproduceerd. Iedereen heeft energie nodig. Geld op je spaarboekje zetten brengt vandaag niet zo veel meer op. Het is ook leuk om de windmolen waarin je hebt geïnvesteerd, fysiek te kunnen zien."

Vergunningsaanvraag

Vandaag heeft VLEEMO 38 operationele windturbines in het havengebied. Het bedrijf heeft een hervergunning verkregen voor twee windturbines aan de Zandvlietsluis en heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor vijf stuks ten zuiden van het Churchilldok. Ook de aanvraag voor twee turbines aan de Luithagen is nog lopende. 

Julie Desmet
Flows

Coöperanten bezoeken opening windpark Albertdok-Oost. (ATV, 21 november 2021)

Meer dan duizend burgers beleggen in windmolens in Antwerpse haven: "Zo bannen we fossiele brandstoffen" (Gazet van Antwerpen, 22 november 2021)

Meer dan duizend burgers beleggen in windmolens in haven: “Zo bannen we fossiele brandstoffen” (Het Nieuwsblad, 22 november 2021)

INVESTEER MEE IN EEN STUKJE ANTWERPSE TOEKOMST

Schrijf nu in en word aandeelhouder.